fredag 14 mars 2008

En sån dag

Idag var det en sån dag, en dag när allt går fel. Planeringen för dagen såg ut ungefär så här: Jag skulle baka fullkornsciabatta och fålla upp tre par byxor åt en kompis. Om jag orkade efter det skulle jag även dammsuga lite grand. Sambon skulle på Bilprovningen och besiktiga bilen och så skulle han på apoteket och på Willys för lite småhandling.

När jag börjar plocka fram grejerna för baket så inser jag att det fanns ingen naturell yoghurt hemma. Så det var bara att skjuta upp brödbaket till imorgon och lägga till yoghurt på handlingslistan. Jag började fålla byxor och ser hur klockan tickar iväg utan att sambon gör sig beredd att åka. Jag påminner honom och får nåt mumlande till svar. Efter en kvart så påminner jag honom igen och han blir lite irriterad över mitt tjat. Till slut kommer han iväg precis den tiden han redan borde vara på Bilprovningen. Vi bor ganska nära så han räknade väl med att inte bli alltför försenad.

Han hinner inte mer än åka så ringer han från mobilen och säger att de slagit igen för helgen. Jag blir sur eftersom jag förskottsbetalat och misstänker att de pengarna är körda nu. Han åker på apoteket där det visar sig att de recept som doktorn skulle mailat in inte finns i datorn. Så då gick det också på tok. Handlingen gick i alla fall bra.

När han kommer hem så går han i försvarställning eftersom han vet att jag är irriterad. Jag försöker att inte låtsas om något i alla fall eftersom jag inte vill bråka. Jag tar Bilprovningens lapp med förhandsbokningen och sätter mig vid datorn för att boka om besikningen. Då inser jag att det står att bilen ska besiktigas 14 APRIL. Dagen räddades med en hårsmån.

Nu är det Settman som gäller. Det kan väl i alla fall inte bli fel.

torsdag 13 mars 2008

Lerbakat bröd

Här kommer receptet på brödet som jäste över alla breddar. Det är direkt tagit ur Anna Bergenströms kokbok Annas mat. Jag kortat ner hennes beskrivning eftersom orginalet är rätt långt. Det är ju annars det jag gillar med hennes kokböcker att det är inte ett recept rätt upp och ner utan hon har så personliga kommentarer och beskrivningar till allting. Det känns som en dialog när man läser hennes kokböcker.

1 msk honung
½-1 tsk salt
1 tsk färsk jäst
1 liter ljummet vatten
6 dl kornmjöl
6 dl rågmjöl
6 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl
brödkryddor

Första dagen
Rör ut jästen i en degbunke med honung och salt. Slå på vattnet, som ska vara fingervarmt, 37 grader. Det kan verka lite med bara 1 tsk jäst, men tack vare honungen, saltet och mjölet jäser degen perfekt ändå. Blanda i kornmjölet och rågmjölet. Degen blir som en lös gröt. Täck bunken med plastfilm eller med folie, men lämna en liten luftglipa. Låt den stå framme i rumsvärme till dagen därpå. Då har det bildats en surdeg.

Andra dagen
Lägg lerformen med sitt lock i blöt i kallt vatten, så att leran suger åt sig av vattnet ordentligt. Blanda degen med grahamsmjölet, vetemjölet och önskade brödkryddor, t ex 1 msk stött kummin, 1 msk fänkål, 1 msk anis och gärna dessutom ½-1 msk mald koriander som är en härlig brödkrydda. Har man inte alla sorterna hemma kan man hoppa över några. (Jag tog 3 msk brödkrydda plus 1 msk malen koriander.)

Arbeta samman degen, som nu blir rätt tung och låt den jäsa några timmar i bunken eller ta upp den på mjölat bakbord och baka ut degen direkt med väl mjölade händer.

Tag upp lerformen ut vattnet och torka den lätt inuti med hushållspapper. Olja formen invändigt. Lägg den utbakade degen i formen. Jäs degen, med en glipa mellan lock och lergryta, tills det bildats rejäla "sprickor" i degytan. Det brukar ta ca 2 timmar. Om grytan då hunnit torka får man blöta den igen utvändigt.

Sätt in den våta lergrytan mitt i ugnen med locket på. Ugnen måste vara KALL när grytan sätts in. Sätt termostaten på 200 grader. Grädda brödet mitt i ugnen i 2 timmar. Börja ta tid när värmen kommit upp till 200 grader. Stäng av ugnen efter de två timmarna och låt brödet grädda färdigt i eftervärmen. Allra enklast är det att låta grytan stå kvar tills ugnen är helt kall.

Skär inte i brödet första dagen. Som alla riktiga grova bröd behöver det tid att mogna till rätt smak och konsistens. Men sedan är det lätt att skiva tungt.

Lycka till

Brödrapport

Kan lugna alla som är nyfikna på brödet jag bakade igår. Det blev kanongott. Saftigt och mustigt. Jag fick skära bort lite torra kanter där degen tittat ut ur lergrytan. Jag lovar att recept kommer. Om jag inte hinner idag så kommer det imorgong.

onsdag 12 mars 2008

Mysig dag

Idag har jag haft en riktig mysdag. En väninna har varit här idag och vi har pratat och pratat och pratat och................... Vi är alltså två pratmakare som funnit varandra. Det finns så mycket att ventilera och det är så himla trevligt.

Samtidigt som hon var här så har jag bakat ett matbröd. Vi fick oss flera härliga skratt åt detta bakverk. Det ska bli intressant och se hur det blev. Det är för mig ett helt nytt recept som jag hittat i Anna Bergenströms första kokbok. Anna B är husguden i mitt kök. Jag älskar hennes kokböcker.

Brödet jag har gjort idag är ett bröd som bakas i lergryta. Jag började igårkväll med att blanda jäst, honung, salt, kornmjöl, rågmjöl och vatten. Det har fått stått över natten som en surdeg. Innan min väninna kom så hade jag i grahamsmjöl och vetemjöl och knådade till en deg. Eller knådade kanske jag inte ska säga för det klarar jag inte med mina händer. Jag körde med elvisp och degkrokar. Degen skulle stå och jäsa i två timmar i lergrytan. Det var här skratten kom. Den jäste över alla breddar. Så med jämna mellanrum har jag fått petat tillbaka den på sin plats. Jag var ängslig att den skulle svämma över ugnen vid gräddningen. Men det har den inte gjort utan den höll sig på plats. Man ska grädda den först i två timmar, sedan ska den stå i ugnen och kallna tills ugnen är kall. Så man startar med kall ugn och avslutar likaså med kall ugn. Man får inte skära av det förrän imorgon för den ska mogna först. Det ska bli oerhört spännande och se hur det blev. Enligt husguden Anna ska det smaka som en blandning av bakugnsbakat mörk bröd och pumpelnickel.

Kasse och bokomslag

Här kommer några saker som varit klara i några dagar men som jag inte hunnit fotograferat förrän nu.









Det här bokomslaget tillkom i samma veva som när jag sydde burkarna i samma tyg. Utvändigt en kraftig bomullsväv. Invändigt är det fodrat med svart lakansväv.










Kassen är sydd i en kraftig bomullsväv, fodrat inuti med ett tunt bomullstyg. Det är två stora fickor invändigt. Kassen är 47 cm djup, 42 cm bred. Botten är 11 cm bred och handtagen är 75 cm långa.

Bägge sakerna är till salu för hugade spekulanter.

tisdag 11 mars 2008

Den här vill jag vinna

En sån här vill jag gärna vinna. Då kanske jag får ordning på mitt raka och tunna hår. Det är shopaholicmamma som håller i tävlingen.




Så va det dax för denna veckas måndagstävling!Denna vecka är vinsten en Volumaster från Björn Axén!Så här gör du för att vara med och tävla:Skriv en kommentar i detta inlägg där du skriver tex "Jag är med" så är du med och tävlar om Volumaster.Ni som har blogg får gärna tipsa om tävlingen där! (ni får gärna låna bilden)Tävlingen avslutas den 16/3 kl 23,59 och vinnaren dras genom lottning för att det ska bli så rättvist som möjligt

söndag 9 mars 2008

Ett set burkar


Här kommer ett nytt set burkar. De här säljer jag endast i par eftersom de är unika i sitt slag. Jag har lite mer tyg kvar av den här biten men jag ska göra lite andra saker av den biten. Jag vek inte den lilla burken just för att visa att man kan faktiskt använda dem ovikta också. Det är efter tycke och smak.