lördag 7 maj 2011

En väska blir till del 4

 Nu är fickorna på plats på fodertyget. Här är det en blixtlåsficka som blir två fickor i och med att den är öppen upptill. Bredvid den så sitter en mobilficka.
 Här är det två lika stora fickor bredvid varandra. Jag tycker man ska ha gott om fickor i sin handväska. Det är mycket lättare att hålla ordning då.

När jag syr så använder jag strykjärnet väldigt mycket. Jag mäter också mycket hela tiden. För mig är det självklart med den noggrannheten för att få ett så perfekt slutresultat, som det bara är möjligt.
Här är nu sidostycket fastsatt och fodret är klart, så här långt. Det sitter även en ögla i sidsömmen. Den ska jag sedan fästa en nyckelrem i. Snart kommer det roliga arbetet att sätta ihop ytterväskan med fodret. Men först ska jag sy en axelrem och fästa den på ett kul och snyggt sätt.

Ciabatta på surdeg

Nu har jag påbörjat en ciabattadeg. Det som ligger i bunken nu är vetesurdegsgrund, vatten, specialvete och rågmjöl. Det kanske inte ser så smakligt ut nu, men det blir säkert jättegott. Det här är verkligen långtidsplanering. På söndag ska jag baka bröden efter att ha bearbetat degen en gång till imorgonkväll. Receptet hittar du här. Det är han, Martin med surdegsboken, som är hantverkare bakom receptet.

Idag har jag inte sytt något, men jag har klippt till alla delar till fodret inklusive alla fickor och remmar som jag ska ha invändigt. Vi har också varit och storhandlat, så legat på latsidan har jag inte gjort i alla fall. Väskan jag håller på med nu är så rolig att göra att jag funderar på att göra en till i ett limegrönt tyg som jag har. Det blir ju en riktigt ärtig sommarväska. Jag får se hur jag gör sedan. Måste se först också om jag har lämpliga kombinationstyger.

fredag 6 maj 2011

Piggare

Det känns så bra nu för jag känner mig piggare än på länge. Kanske är det så att medicineringen för sköldkörteln börjar visa resultat. Även förkylningen har ju släppt så jag hoppas verkligen inte att jag smittas av sambons flunsa. Jag vaknar tidigare på dagarna morgnarna och jag har en arbetslust som jag inte haft på länge. Det kan ju även vara ljuset och värmen  som påverkar mig positivt. Oavsett vad det är så känns det så himla bra. Den här känslan vill jag stanna kvar i länge.

En väska blir till del 3



Jag har valt att piffa upp bakstycket på väskan med att sätta dit en remsa med mönstrat tyg. Jag gör det för symmetrin och för att ge väska lite mer personlighet.
 Här är det dags att sy på dragkedjan. Jag använder för det mesta dragkedjor på metervara. Det är enklast så. Jag syr på den enkelt genom att använda "uppfållningspressarfoten". Den är perfekt när det gäller kantsömmar. Jag behöver inte nåla på dragkedjan och det blir rakt och snyggt.
Jag har även sytt en dekorationssöm för att fästa dragkedjan även på baksidan. Här delar jag på dragkedjan. Det är lättast att jobba med varje stycke för sig. Kläppen sätter jag dit när jag är så klar att jag kan göra det.




Nu har jag sytt fast sidostycket. Det löper runt och och fäster ihop fram-och baksida på väskan. Jag har inte sytt ända upp utan lämnat öppet en bit. Det justerar jag i samband med att jag sätter dit kläppen på dragkedjan.
 Nu är kläppen på plats och jag har sytt klart sidosömmarna. Nu är det dags att lägga ytterväskan åt sidan och börja klippa till och sy fodret.

onsdag 4 maj 2011

En väska blir till del 2

 Här har jag nålat måtten till utanpåfickorna som jag har tänkt mig.
 Nu är fickorna på plats och magnetlåsen är ditsatta.

Jag sydde två omgångar fickor innan jag blev nöjd med hur jag ville ha det. Det händer då och då att jag ändrar mina ursprungliga planer för jag kommer på en annan idé eller inte lyckats genomföra min grundidé med ett lyckat resultat.


Jag syr hellre om flera gånger om jag inte blir nöjd. Jag vill verkligen kunna stå för det jag gör.

Fickorna är vändsydda i dubbelt tyg för en snyggare finish. Även ficklocken är dubbla och vändsydda.

Under magnetlåsen har jag förstärkt med stelt vlieseline för att inte tyget ska trasas sönder, vid användning.
Här kan man börja ana hur väskan kommer att se ut så småningom.

En väska blir till del 1

 Jag har nu tänkt att jag ska visa precis hur en väska växer fram hos mig. En väska kan börja som en bild jag ser, en väska som jag ser på stan eller bara som en tanke. Jag bearbetar sedan den bilden i mitt huvud tills jag vet hur jag vill göra väskan.

Jag börjar med att välja ut de tyger jag vill använda. Ibland väntar jag med fodertyget tills jag får upp en bild på vilket fodertyg som ska passa. Om det behövs så tvättar jag och stryker tygerna först.
 När jag gör egna mönster så använder jag korttidslakan till att rita upp dem på. Det papperet är hållbart och lätt att arbeta med. Det går även bra att anteckna på det.
 Under tiden jag jobbar så antecknar jag mått och hur jag löser olika detaljer. På det viset växer ett mönster fram. Ett mönster som jag sedan kan använda helt eller delvis när jag gör andra väskor. Blir det ett bra mönster så lägger jag in allt i datorn så jag ska ha full koll på hur jag gjorde. Jag skriver även ut allt och samlar i en pärm för att kunna ta till vid andra tillfällen. På det viset har jag numera byggt upp en liten "mönsterbank".
Här har första delen av väska vuxit fram. Det är fram-och bakstycken som är klara. De ska ny byggas på med fickor och ev andra detaljer.

Jag har ändrat mig och väljer nu att publicera arbetet i delar. Det blir för långt annars.

Planerat inlägg

Idag har jag börjat planera för ett inlägg som jag ska lägga ut om en vecka eller två. Jag har nämligen tänkt att jag ska, i ord och bild, dokumentera hur en väska växer fram hos mig. Blir det bra så kommer jag förmodligen även att lägga upp det på hemsidan.

Jag tycker allt jag gör är roligt att sy. Många saker känns som kreativa utmaningar. Väskorna är nog ändå de som mitt hjärta klappar extra för. Det var så det började och varje väska känns som en baby som växt och fötts fram ur mitt huvud. Varje väska är en extra stor kreativ utmaning.

Det ska bli kul att dokumentera det hela. Det blir som en liten dagbok, för min egen del.

Sjuk sambo

Idag är sambon sjuk. Han har nog åkt på en influensa för han har feber, huvudvärk och ont i lederna. Det är rätt synd om honom. Speciellt synd om honom är det nog, eftersom jag inte är den vårdande typen. Jag kan bli väldigt lätt irriterad av stånk och stön och andra "tyckasyndom-yttranden". Ska någon stå för dem så är det jag själv. Jag älskar att bli ompysslad.

Men visst kan han få lite mat och kaffe idag. Det får han ju alla andra dagar. Lite sympati kan jag nog också kosta på mig. I nödfall! Men några våtvärmande omslag och klappar i pannan får han se sig i månen efter. Det är inte min grej.

tisdag 3 maj 2011

Disktrasor igen

Den här disktrasan använder jag just nu. Det är min egen favorit. Idag lyckades jag koka över champinjonsoppan. Det hann bli alldeles vidbränt på plattan innan jag upptäckte det.

När jag skulle göra rent så skurade jag med en stålsvamp som jag har. Det blev en brun äcklig sörja att torka bort. Jag torkade bort det med disktrasan, sköljde ur den och den var lika röd och fin igen. Hade jag haft en tradionell trasa så hade den blivit så äcklig att jag fått kasta den.


Jag blir ännu mer kär i mina stickade trasor när jag upptäcker en sån här sak.

Frukostfrallor

Champinjonsoppa på färska champinjoner är en favorit här hemma. Till det måste man ju ha ett gott bröd. Idag serverade jag detta bröd till soppan. Även om de heter frukostfrallor så passar de utmärkt som soppbröd. Receptet kommer från Surdegsbröd av Martin Johansson.

6 stora frallor

Dag 1, tidig kväll

50 g (½ dl) vetesurdegsgrund
250 g (2½ dl) vatten
3 g jäst
350 g (6 dl) vetemjöl special
7 g (1 tsk) salt
10 g (1 msk) hela linfrön
20 g ( 2 msk) solrosfrön

Rör ihop allt utom salt för hand i en bunke. Låt vila i 30 minuter, tillsätt salt och blanda i någon minut. Täck med plast och låt jäsa i 1-1½ timme. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i sex bitar. Rundriv bitarna, lägg dem på ett bakplåtspapper på en bricka och ställ in i kylskåpet.

Dag 2, morgon

Ta fram bullarna ur kylskåpet och sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten och en oöm plåt på nedersta hyllan. Låt ugnen bli riktigt varm. Pensla eller spraya på lite vatten och strö på lite solroskärnor och linfrön. Sätt in bröden i ugnen och lägg några isbitar på den nedre plåten. Sänk värmen till 250 grader och låt bröden stå 15-20 minuter eller tills de får färg.

Jag har gjort de här bröden tidigare och då följt receptet förutom att jag blandar ner solrosfrön och linfrön i degen istället för att lägga dem uppepå. Den här gången skulle jag inte använda bröden förrän till kvällen, så jag uteslöt den vanliga jästen och tog ut bröden ur kylen ca 1½ timme innan gräddning för att de skulle få jäsa lite extra i rumstemperatur. Detta funkade också alldeles utmärkt.

Musdocka och disktrasor

 Nu har jag äntligen fått färdig denna musdocka. Det har tagit tid. Det är precis som om jag inte fått något ur händerna. Det ska det nu bli ändring på. Denna unge herr Mus ska snart flytta härifrån till en annan ung liten herre. Fast först ska han mellanlanda hos en mormor. Jag tror att han tycker det ska bli spännande att få ut och resa. Han har ju fått häcka länge på mitt sybord.

Uppdatering: Nu har jag fått tillstånd att berätta att han heter Filip Mus. Dessutom ska det vara att det är farmor som köpt honom, inte mormor som jag av misstag skrev.

Nu ska jag börja på en väska som jag haft i huvudet länge. Få se om jag får till det.
 Jag har lagt upp två nya disktrasor på hemsidan. Denna vackert lila trasa är stickad i lingarn.
Den här trasan är stickad i ekologiskt bomullsgarn.

OK

Nu är jag som den där dockan i Tomtens verkstad på julafton, hon som får en stämpel i baken där det står OK. Fast doktorn stämplade ingenting. Han bara sa att allt var OK och det räcker ju långt. Så nu känns det bra. Det var förmodligen sköldkörtelproblemet som drog igång denna hjärtcirkus. Nu får det räcka med en massa spring hos läkaren, för ett tag i alla fall. Om inget oförutsett händer så ska jag inte på återbesök förrän i juli. Det är ju ett tag tills dess.

måndag 2 maj 2011

Bussbus

I morse när jag varit på Hjärtcentrum så gick jag till bussen. Vi har en bussgata som går rätt igenom sta´n. Bussarna utgår ifrån stationen och första stoppet är på denna bussgata. De flesta bussar avgår vid samma tid vilket gör att de ofta kommer i gemensam tropp till bussgatan.

Det var där jag stod och väntade. Först kom en buss som inte var vår, bakom den kom en annan. Det blev något konstigt för bara den första bussen kom fram till sin hållplats. Den andra var helt försvunnen. Det kommer en tredje buss. Den var inte heller vår. Vart hade vår buss tagit vägen?

Helt plötsligt så kommer den ut ifrån en liten gränd och får backa tillbaka till hållplatsen. Busschauffören hade ett stor skratt i hela ansiktet. Jag frågade om han kört fel. Ja, det hade han gjort. Han hade suttit i andra tankar och glömt bort att svänga in på bussgatan. Så det kan gå. Vi kom i alla fall hem ordentligt.

Man brukar ju säga att om man får skratta på morgonen så blir det gråt innan kvällen. Hittills har jag inte fällt en tår. Förhoppningsvis ska jag klara mig resten av kvällen också.

Sexbomb?

Så här ser jag ut idag. Efter noggrant övervägande så har jag valt att bjussa på hela mig med tjock mage och alla andra skavanker.

Nu har jag en sorts bandspelare på mig som ska mäta hjärtfrekvensen i 24 timmar. Sambon säger att jag ser ut som en självmordsbombare. Kanske det, det verkar ju vara inne nu för tiden. Imorgonbitti ska jag tillbaka till Hjärtcentrum och så får jag vänta medan läkaren granskar mitt EKG. Förhoppningsvis ska det inte vara något större fel på pumpen.

söndag 1 maj 2011

Bonusfarmor

Idag fick jag vara bonusfarmor för några timmar. Det är ett och ett halvt år sedan vi såg barnen senast. De har blivit så stora. Dessutom har det kommit till en liten Elias, fyra månader, men han kom inte med på mina bilder.

Min fina Ebba fyller snart sex år och Amadeus blir tre år till hösten. Hon är fortfarande min tjej. Det sa hon idag.....:-)

Det var ju meningen att de skulle komma till påskhelgen. Men av en viss anledning så kunde det inte bli så. Istället bestämde man snabbt att komma veckan efter. Det planerades utan att stämma av med berörda parter, dvs bland annat oss. Så när man trodde att vi skulle kunna bistå med övernattning så funkar inte det eftersom jag ska till doktorn tidigt i morgonbitti och kopplas upp mot ett 24-timmars EKG. Det ska jag ha på mig till och med tisdagmorgon. Även om jag kommer att vara hemma så tror jag inte det funkar med fem personer och matpassning och övernattning här hemma. Då skulle nog värdena bli väldigt onormala och galopperande.

Men som sagt var, så sågs vi i alla fall för några timmar. Ebba har gått runt och sagt: "Den kommer jag ihåg och den kommer jag ihåg." Och strålat ikapp med alla hågkomster. Vi har läst sagoböcker som inte lästs på ett och ett halvt år. Nu var även Amadeus med som lyssnare. Amadeus och jag har tränat på färger och att pyssla ihop en Babuschka. Det är inte lätt när man bara är två och ett halvt år.

De kommer om här en sväng på tisdag innan de åker tillbaka till Danmark. Hoppas verkligen inte det tar ett och ett halvt år till nästa gång.