Vi hade en del vissna grönsaker i kylen, som jag behövde ta rätt på. Jag bläddrade runt i lite olika kokböcker för att få inspiration. Till slut bestämde jag mig för att göra en fiskgryta/fisksoppa.
Jag började med att skala fyra gampärer, som vi norrlänningar säger. Gammelpotatis, alltså. Jag var ute efter stärkelsen och smaken. Jag skalade även ett knippe späda morötter. Det fanns några trista palsternackor som det behövdes ta rätt på. Efter att ansat dem så blev även de nerhackade i grytan. Uppskattningsvis blev det nog sammanlagt en stor palsternacka.
Jag slog på en liter vatten och tre fiskbuljongtärningar och så fick allt koka ihop.
Under tiden hackade jag en snackpaprika och skållade fyra tomater. Tomaterna hackades också och allt fick åka ner med de halvkokta rotsakerna. Jag hackade också två ganska små lökar och en solovitlök. Jag gillar den vitlöken för den är mild och fin.
Redan nu hade grytan/soppan en underbar smak. Nu smaksatte jag med ca en tesked flingsalt, ca en matsked stött fänkål, rätt mycket citronpeppar, ett kuvert saffran och en pressad citron.
Jag köper styckfrysta torksfiléer så jag tog två rätt stora bitar som jag tärnade och la ner i grytan. Jag slog på en burk creme fraiche (helfet) och allt fick koka några minuter. Sist men inte minst så la jag, strax före serveringen, i en näve färdigskalade räkor.
På dagen hade jag även bakat ett gott soppbröd. Det är ett jätteenkelt recept som jag hittat bland Anna Bergenströms recept. Det är bara vatten, mjöl, salt och jäst. Det ska jäsa rätt mycket och gräddas länge så man slänger inte ihop det på en kaffekvart. Men förutom tiden, så är det ett otroligt lättbakat bröd.
Brödet serverades lite ljummet till grytan/soppan.
Jag gissar att det även går att använda fräscha grönsaker till........:-)