torsdag 31 januari 2013

Vad händer?

Jag blir väldigt ledsen när jag hör om att socialdemokraterna kommer att lägga ett förslag om obligatorisk gymnasieskola. Som tydligen ska genomföras om de vinner valet 2014. Hur tänker de då?

De motiverar det med att alla ska gå i gymnasiet för att inte hamna utanför arbetsmarknaden. Den tanken är väl i och för sig god. Men det passar inte alla. Har de tänkt på de ungdomar som inte klarar det? En del ungdomar är så skoltrötta efter nian, att de kan behöva ett sabbatsår eller två, innan de går vidare med sina studier. Sedan finns det de ungdomar som inte klarar av att läsa på högre nivå. Som längtar efter få gå en yrkesförberedande utbildning.

Det kom en rapport härom dagen om att självmorden bland unga i Bromma har ökat markant. Ungdomar och elevvårdande personal vittnar om att pressen i skolan på högre utbildning skapar stress och man tror att det är en av orsakerna till den ökade självmordsfrekvensen.

Samtidigt vittnar även yrkesskolor om att de inte klarar att fylla platserna för att för det är för få sökanden. Bland annat varnar man att om några år kommer det att vara brist på rörmokare och andra hantverksyrken. Det verkar som att allt prat om vikten av akademisk utbildning gör att det inte längre är fint att vara hantverkare.

Socialdemokraterna har alltid varit ett arbetarparti. Men nu verkar de ha vänt och strävar emot att bli ett akademikerparti. De pratar stort om att alla ska vara med. Samtidigt som de stänger dörren för ungdomar som inte klarar högre utbildningar och som hellre vill hålla i en målarpensel eller en hammare.

När de drev igenom gymnasiereformen Lpf 94 svek de många ungdomar genom att plocka bort vissa yrkeslinjer. Alla skulle läsa lika mycket teoretiska ämnen, oavsett om man klarade det eller inte. När man såg att det inte funkade infördes i panik det sk IV-programmet. Det kom att bli ett program med dålig klang och det tog lång tid innan man hittade formerna för ett fungerande Individuellt Val.

På senare år hade vuxit fram nya yrkesskolor och man jobbar med att få tillbaka det gamla hederliga lärlingsalternativet. Ska det skrotas igen? Ska vi än en gång svika dessa ungdomar? Ska de än en gång känna att de är mindre värda för att de inte klarar av att läsa vidare? Det kanske ska skapas en ättestupa för ungdomar som inte klarar högre studier? Det kanske är ett effektivt sätt att lösa ungdsomsarbetslöshetsfrågan på?

tisdag 29 januari 2013

Sena julklappar

 Eftersom Madelene med familj varit i Danmark sedan före jul så har jag inte kunnat visa vad jag gjorde till barnen. De kom hem igår och fick sina saker då, så nu kan jag offentliggöra saken......:-)

Melina fick en pippitröja med tillhörande mössa som jag stickat.

Till Nelson sydde jag en sjömansdress. Det underbara blå sammetstyget har jag fått av den här fina vännen. Det vita på kragen som är krossad plysch kommer från samma vän.

Själva fick vi ett fantastisk fotoalbum med kort på hela familjen, främst barnen.

söndag 27 januari 2013

Müsli och torkade äpplen

Det har varit en del intresse för müslin som jag gör. Så här kommer receptet. Det kommer från boken "Den franske bagaren" av Sébastien Boudet.

Jag har scannat det från boken så därför kommer det som en bild. De är klickbara. Funkar det inte så kan jag maila ut receptet.

Jag torkade även äpplen för att ha i müslin. Då skalade och skivade jag äpplena tunt och la på ett bakplåtspapper i långpannan. Jag satte in det på 50 grader i ugnen och la en grytlapp över luckan så att den skulle vara lite öppen. Det tog ca 12 timmar att torka dem. Det kan nog vara lite olika beroende på hur tunna skivorna är. De ska bli hårda och krispiga som chips. Förutom att ha det i müslin så blir det även världens godaste och nyttiga godis.